Normal_medicijn_medicatie_blisterverpakking

Vandaag wordt de Kijksluiter gelanceerd, een digitale bijsluiter in de vorm van een tekenfilmpje waarin een apothekersassistente de patiënt uitlegt hoe een medicijn gebruikt moet worden. Het kan worden gebruikt als een aanvulling op de informatie die de patiënt al krijgt van de huisarts en apotheker. Dit meldt NOS.

Er zijn inmiddels over de duizend tekenfilmpjes gemaakt, elk voor een bepaald medicijn. Patiënten kunnen nu op hun gemak thuis nog een keer de informatie over hun medicijn bekijken. Vaak onthouden zij niet genoeg van wat de dokter of apotheker hen vertelt bij een consultatie. De Kijksluiter voorziet in deze leemte en stelt patiënten in staat de informatie over hun medicatie zo vaak te herhalen als gewenst is. 
 
Het doel hiervan is dat mensen hun medicijnen beter gaan gebruiken. Ongeveer een derde deel van alle geneesmiddelen die apothekers jaarlijks verstrekken, wordt op de verkeerde manier of helemaal niet gebruikt. Het stimuleren van goed en verantwoord medicijngebruik is niet alleen goed voor de gezondheid van de patiënt, maar komt ook de verspilling van medicijnen ten goede. Volgens een rapport in opdracht van apothekersorganisatie KNMP kunnen er honderden miljoenen worden bespaard als mensen hun medicijnen goed innemen.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids