Normal_huishouden__schoonmaak

Het RIVM heeft de standaard voor de blootstellingsschatting van schoonmaakmiddelen vernieuwd in de ConsExpo Schoonmaakmiddelen Factsheet. Het RIVM heeft ook een nieuwe versie van ConsExpo Web uitgebracht, de applicatie voor het schatten van blootstelling aan chemische stoffen uit consumentenproducten. ConsExpo berekent de blootstelling van consumenten aan chemische stoffen uit bijvoorbeeld verf, schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten. Dat meldt RIVM. 

ConsExpo wordt binnen en buiten Europa gebruikt door overheden, instituten en industrie. De applicatie biedt een aantal blootstellingsschattingsmodellen en een database met standaardwaarden. Samen vormen de modellen en de database een basis waarop de blootstelling van een specifiek product op een transparante en gestandaardiseerde manier kan worden geschat.

De Schoonmaakmiddelen Factsheet beschrijft standaardwaarden die bruikbaar zijn voor het schatten van de blootstelling aan chemische stoffen in een schoonmaakmiddel zoals frequentie, gebruiksduur, en hoeveelheid product. Het rapport bevat informatie over het gebruik van wasmiddel, afwasmiddel, allesreiniger, schuurmiddel, badkamerreiniger, vloer-, tapijt- en meubelreiniger en andere schoonmaakmiddelen. Voor de herziene versie van de factsheet zijn de nieuwste gegevensbronnen geëvalueerd en zijn de standaardwaarden waar van toepassing aangepast.

Het is nu mogelijk om een piekblootstelling voor inhalatie te schatten. Gebruikers kunnen ook kiezen uit een standaardlijst voor het lichaamsgewicht en de inhalatiefrequentie. Daarnaast zijn de geactualiseerde standaardwaarden uit de nieuwe versie van de Schoonmaakmiddelen Factsheetopgenomen in de factsheet-database in de tool. 

Door: Redactie Nationale Zorggids