Normal_rss_entry-262813

Ziekenhuizen leggen alle niet-acute, planbare zorg stil om de grote toename van het aantal coronapatiënten aan te kunnen. Het aantal bedden op de intensivecareafdelingen wordt uitgebreid naar 1.450 en er moeten ook weer meer patiënten naar Duitsland worden verplaatst. Met die maatregelen wil het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) waarborgen dat de meest kritieke zorg voor alle patiënten kan doorgaan.

Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg maakte de maatregelen dinsdag bekend. "Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken", zegt ze. "Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald."

Van Ark steunt de ziekenhuizen in de extra maatregelen. Ze roept ook iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregelen te houden. "Alleen dan kunnen we de zorg toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft."

Ziekteverzuim

Het ministerie van Volksgezondheid schetst dat niet alleen het aantal Covid-patiënten oploopt, maar ook het ziekteverzuim onder ziekenhuispersoneel. Door de hoge werkdruk en coronabesmettingen vallen steeds meer medewerkers uit. "Daar komt bij dat de roosters door de kerstperiode nog lastiger in te vullen zijn."

En dan moet de piek van de tweede coronagolf nog komen. De verwachting is dat het aantal opgenomen coronapatiënten de komende weken nog zal toenemen. In de loop van januari wordt de grootste drukte verwacht.

Door: ANP