Normal_pillen_medicijnen_medicatie

Mensen met ernstige darmklachten kunnen eindelijk gebruikmaken van een voormalig geneesmiddel voor leukemie: Thiosix. Het medicijn dat nu officiële markttoelating krijgt, bestaat al sinds de jaren 50 en het is sinds 2001 bekend dat het geschikt is voor mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of andere ernstige darmklachten. Dit meldt Pointer. 

Thiosix geeft maar weinig bijwerkingen, in tegenstelling tot andere medicijnen voor mensen met darmklachten. Ondanks dat MLD-arts Chris Mulder al in 2001 ontdekte dat het leukemiemiddel ook goed is voor darmziekten, was er flink wat onderzoek nodig voor markttoelating. De bijsluiter was niet toegespitst  op mensen met darmklachten en ook de pil zelf niet: die moest doormidden worden geknipt.

Lagere dosering

Dankzij zorginnovator Frans-Joseph Sinjorgo had Mulder voldoende middelen om de pil in lagere dosering te maken. Farmaceut Teva Nederland zegde in 2008 deze pillen te willen produceren onder de naam Thiosix. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gaf in 2014 toestemming voor voorwaardelijke registratie, maar voor definitieve registratie was meer onderzoek nodig naar dagelijks gebruik van het medicijn. En nu, na 20 jaar onderzoek, krijgen Mulder, Sinjorgo en Teva goedkeuring voor volledige registratie.

Door: Nationale Zorggids