Louis Bont gasthoogleraar Yale University na onderzoek RS-virus

Yale University is een prestigieuze universiteit in de Verenigde Staten en heeft Louis Bont, hoogleraar Luchtweginfecties op kinderleeftijd, benoemd tot gasthoogleraar. Hiermee erkent de particuliere onderwijsinstelling de impact van zijn onderzoek naar het RS-virus. Bont is zeer nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van een vaccin voor het verkoudheidsvirus. Dit meldt UMC Utrecht. 

Bont en professor Daniel Weinberger van de School of Public Health van Yale werken al langer samen op het gebied van onderzoek naar vaccins tegen luchtweginfecties. De hoogleraar is dan ook al vaker op de instelling geweest om daar gastcolleges te geven onder ander het RS-virus bij baby’s.

RS-virus vooral gevaarlijk voor jonge baby's

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. RSV is een afkorting van respiratoir syncytieel virus. Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met het virus dat met name in de winter voorkomt.

Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby’s die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of door een longontsteking. Te vroeg geboren kinderen, kinderen met een aangeboren hartafwijking of met het syndroom van Down, hebben een verhoogd risico op een ernstiger ziektebeloop. Sterfte door RSV bij kinderen komt in Nederland nauwelijks nog voor, maar iedere winter belanden er in Nederland zo’n 150 tot 200 kindjes op de intensive cares voor kinderen. Tweeduizend kindjes liggen jaarlijks in het ziekenhuis.

Lees ook: Het RS-virus: wat is het en hoe gevaarlijk is het?

Samenwerking versterkt onderzoeksnetwerk

De samenwerking tussen het UMC Utrecht en Yale University versterkt volgens Bont het onderzoeksnetwerk dat zich vooral richt op onderzoek naar vaccinaties. “We brengen als onderzoeksgroep uit het Wilhelmina Kinderziekenhuis het zorgvuldig virologische en immunologisch karakteriseren van cohorten van kinderen. Dit betreft geboortecohorten, kinderen met luchtweginfecties en vaccintrials.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky