Empathisch vermogen geneeskundestudenten

LONDEN - Ongeveer twee jaar na aanvang van de studie raken geneeskundestudenten hun empathisch vermogen jegens patiënten kwijt, aldus CEO van het Institute for Health Improvement (IHI) Maureen Bisognano tijdens het European Forum IHI/BMJ in Londen. Dat meldt Zorgvisie.

Deze trend is vreemd, gezien veel studenten juist voor deze studierichting kiezen wegens hun empathie voor anderen. De motivatie om anderen te helpen verdwijnt echter langzaam maar zeker tijdens de ervaringen van de studenten in de hiërarchische wereld van de geneeskunde, waar zij onderaan de ladder staan.

De focus in de wereld van de zorg ligt meer en meer op de businesskant van de sector. In deze visie is empathie onbelangrijk en wordt vooral gekeken naar doelmatigheid. Inkomen, status en professionele autonomie staan hier bovenaan de agenda, waardoor het lastig blijkt vast te houden aan idealen.

Uit het onderzoek waar Bisognano naar wijst voor haar uitspraken, blijkt over de periode van twee jaar een steeds nauwere focus op de professionele wereld van de studenten te ontstaan, waar een blijk voor de wensen van de patiënten stukje bij beetje uit wegslijt. In haar lezing hamert de CEO er daarom op dat de wensen van de patiënt weer nodig vooropgeplaatst moeten worden om de zorg in ziekenhuizen te verbeteren. 

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem