Normal_normal_man__zorgopleiding__verpleging__verpleegkundige__ziekenhuis__hulp__onderzoek

Steeds meer werknemers in de zorg zijn zzp’er. Waar er in 2013 nog 80.000 zelfstandigen in de zorg waren, zijn dat er dit jaar al 121.000. De hoge werkdruk in de sector speelt hierin een grote rol. Brancheorganisatie Solopartners voor zzp’ers in de zorg is voor zelfstandig ondernemerschap, maar maakt zich zorgen om de rappe groei. Dat meldt NOS. 

“Het zzp-schap vinden we iets moois, maar de vraag is of we die balans niet kwijtraken nu zoveel mensen hun dienstverband opzeggen. Wij krijgen maandelijks 300 à 400 nieuwe leden”, zegt Lex Tabak van Solopartners. Een merendeel van de zelfstandig ondernemers in de zorg zegt niet meer in de zorg te willen werken als ze weer in loondienst moeten treden. Een boodschap die serieus genomen moet worden, aldus Tabak.

Niet alleen de werkdruk, maar ook het salaris speelt een rol, laat een kraamverzorgende weten. Een  andere reden om voor het zzp-schap te kiezen is de keuzevrijheid. Zelfstandigen kunnen zelf een ziekenhuis kiezen, ze bepalen zelf de lengte van hun dienstverband en de uren die ze maken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids