Normal_operatie

Het UMC in Utrecht en de St. Antonius ziekenhuizen in Utrecht hebben niet genoeg operatieassistenten, ic-verpleegkundigen en anesthesiemedewerkers in huis om alle geplande operaties uit te voeren. Het komt dus geregeld voor dat de ziekenhuizen ‘last-minute’ operaties moeten annuleren. Dit meldt RTV Utrecht. 

Het aantal medewerkers dat beschikbaar is voor operaties, staat niet gelijk aan de behoefte aan zorg, bevestigt een woordvoerder aan RTV Utrecht. Al is de huidige situatie minder erg dan vorig jaar, blijft het groot probleem. Het St Antonius is druk bezig met het opleiden van nieuw personeel en het werven van toekomstige medewerkers.

Naar verwachting blijven de ziekenhuizen de komende jaren kampen met een fiks tekort aan gespecialiseerd personeel. Daarom zijn operatiekamers dicht en stopt het St Antonius in Woerden per 2020 met OK-dagbehandelingen. Wie hiervoor naar het ziekenhuis moet, kan terecht in Utrecht of Nieuwegein. In het UMC in Utrecht spelen soortgelijke problemen.

Omdat de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO) merkt dat in Utrecht meer tekorten zijn dan elders in het land, heeft het een meldpunt geopend. Sinds oktober zijn er ongeveer zeventig meldingen binnengekomen over gesloten operatiekamers, oplopende werkdruk en de inzet van niet-bekwaam personeel op plekken waar bekwaam personeel nodig is. Ook stuurde de LVO een brandbrief naar minister Bruno Bruins voor Medisch Zorg. Hij zegt in een reactie daarop opdracht te hebben gegeven voor onderzoek naar regionale opleidingsmogelijkheden. 

Door: Nationale Zorggids