Zorg en Zekerheid levert 3 jaar lang bijdrage voor Nu Niet Zwanger in Utrecht

Drie jaar lang gaat zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid een bijdrage leveren aan de financiering van het Nu Niet Zwanger-programma in de gemeente Utrecht. De gemeente en zorgverzekeraar hebben een gezamenlijk preventieagenda opgesteld, waar Nu Niet Zwanger een speerpunt op is. Het doel van het preventieprogramma voor kwetsbare wensouders is dat zij voorbereid aan een zwangerschap beginnen en kinderen een kansrijke start krijgen. Dit meldt Zorg en Zekerheid.

Van kinderwens tot 2-jarige peuter: de ontwikkelingen in de eerste duizend dagen van het kind is cruciaal voor een gezonde groei en ontplooiing en kansen op latere leeftijd. Nu Niet Zwanger is er voor iedere potentiële ouder in een kwetsbare situatie om een kansrijke start mogelijk te maken. Via zorgprofessionals kunnen deze mensen een bewuste keuze maken over het moment van hun kinderwens, zodat zij niet onbedoeld of ongewenst zwanger raken.

Minder uithuisplaatsingen

Nu Niet Zwanger zorgt ervoor dat mensen zelf het heft in eigen handen nemen en pas met kinderen starten als zij daar klaar voor zijn. Zo is de kans groter dat zij hun school afmaken, weer aan het werk gaan of aan het werk blijven en is de kans kleiner dat een kindje later uit huis wordt geplaatst of mishandeld wordt.

Preventieagenda Utrecht

In de regio Utrecht voert de GGD NU Niet Zwanger uit voor mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De gemeentepolis in de  gemeente wordt verzorgd door Zorg en Zekerheid. De samenwerking is nu geïntensiveerd met een gezamenlijke preventieagenda, waarop Nu Niet Zwanger een speerpunt is.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky