Normal_normal_rechtspraak

Het Nijmeegse Radboudumc wilde een oncoloog die medische missers zou hebben gemaakt ontslaan, maar het gerechtshof verbiedt dat. De medische missers kunnen niet worden aangetoond. Bovendien heeft het ziekenhuis voorafgaand aan de poging tot ontslag nooit over het disfunctioneren van de arts gepraat. Dit meldt de Gelderlander. 

Jarenlang kon de kankerspecialist haar werk doen zonder hierop kritiek te krijgen. Toen zij plots werd overladen met kritiek, kreeg ze niet de kans om zichzelf te verbeteren. Het gerechtshof vindt dat het Radboudumc hier zwaar de fout in is gegaan. Bovendien zei een kantonrechter eerder al dat er onvoldoende bewijs is voor haar foutief medisch handelen en kan haar contract op basis daarvan dus niet verscheurd worden.

Arbeidsrelatie onder druk

Het gerechtshof in Arnhem zag gisteren in dat de verhoudingen tussen het ziekenhuis en de arts onder druk staan, maar dat het dienstverband hier niet onder hoeft te lijden. De rechter ziet graag dat beide partijen zich inspannen om de relatie opnieuw op te bouwen.

Drie calamiteiten 

Volgens het Nijmeegse ziekenhuis heeft de oncoloog ernstige fouten gemaakt bij de behandeling van 45 patiënten. In drie gevallen is er volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) sprake van een calamiteit, waardoor de patiënt ernstige schade heeft opgelopen of zelfs is overleden. De betrokken oncoloog is in augustus vorig jaar op non-actief gesteld, toen er klachten van patiënten en collega-specialisten binnenkwamen over haar functioneren. Ze werkte toen al zeven jaar in het Radboudumc. Zo zou ze in die jaren fouten hebben gemaakt bij het toedienen van chemo en zou ze labuitslagen verkeerd hebben geïnterpreteerd.

In december wilde het ziekenhuis haar ontslaan, maar daar stak de kantonrechter een stokje voor. Die vond dat er gewacht moest worden op het resultaat van onderzoek naar 288 patiëntendossiers van de specialist.

Ziekenhuis teleurgesteld

"Het Radboudumc is teleurgesteld in de uitspraak van de rechter dat het arbeidscontract met de internist-oncoloog niet mag worden ontbonden. We gaan de uitspraak zorgvuldig bestuderen en vervolgstappen bepalen", zo schrijft het ziekenhuis op zijn website.

Door: Nationale Zorggids