Normal_arts_dokter_verpleegkundige_waardering

Dinsdag 24 november hebben ruim driehonderd Amsterdamse geneeskundestudenten kennisgemaakt met dertig patiëntenverenigingen. De toekomstige artsen spraken met vertegenwoordigers van de verenigingen over de gevolgen die een aandoening of ziekte heeft op het dagelijks leven. Belangenvereniging Ieder(in) organiseert dit ieder jaar en krijgt vaak terug dat de gesprekken waardevol zijn voor beide partijen. Dit meldt Ieder(in). 

De vertegenwoordigers van de patiëntenverenigingen hebben vaak zelf een beperking of chronische ziekte, of zijn familie of naasten van iemand met een aandoening. Zij zijn dus ervaringsdeskundig. Door de gesprekken krijgen studenten een veel breder beeld van een aandoening of chronische ziekte dan alleen de medische kant ervan. Door de persoonlijke verhalen krijgen de aankomende artsen mee wat het betekent om een chronische ziekte te hebben.

Praktijkgericht onderwijs

De kennismaking met de patiëntenvereniging is een onderdeel van de praktijkcursus voor tweedejaars geneeskundestudenten. Het VUmc van het Amsterdam UMC verwacht van toekomstige artsen dat ze weten wat het betekent om chronisch ziek te zijn en welke weg een patiënt door de gezondheidszorg moet bewandelen. En vooral hoe de patiënt dat allemaal ervaart. Bij patiënten met een chronische ziekte ziet de weg door de gezondheidszorg er vaak ingewikkeld uit.

Dit jaar vond de bijeenkomst in verband met corona niet op locatie plaats, maar enkel online.

Door: Nationale Zorggids