Normal_rss_entry-265916

Het aantal ingeënte medewerkers in acute zorg bedraagt donderdagavond volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) 39.000. Dat zijn er vijfhonderd meer dan een dag eerder. Volgens een woordvoerster van het LNAZ wordt vrijdag "het laatste plukje medewerkers" voorzien van het vaccin van de farmaceuten Pfizer-BioNTech tegen het coronavirus.

Op dit moment zijn er zo'n 6.000 personen meer ingeënt dan aanvankelijk beraamd. Het ministerie van Volksgezondheid reserveerde 33.000 vaccins voor personeel in de acute covid-zorg, waaronder ic-verpleegkundigen en ambulancepersoneel. Omdat ziekenhuizen zes in plaats van vijf doses uit één flacon haalden en bovendien zuinig omsprongen met de lading, pakte het aantal gevaccineerde personen een stuk hoger uit.

Afgelopen maandag werd de laatste lading vaccins vanuit het landelijk distributiepunt in Oss naar de ziekenhuizen verstuurd. Ontdooid vaccin is maximaal vijf dagen houdbaar en kan na vrijdag dus niet meer worden gebruikt.

Landelijk startschot

De vaccinatie van de sector acute zorg ging vorige week woensdag van start. Het was tevens het landelijk startschot van de vaccinatiecampagne. Sindsdien hebben ook verpleeghuismedewerkers een prik gekregen. Vanaf maandag 18 januari komen de kwetsbare bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking aan de beurt.

De gezondheidsinspectie zei eerder tevreden te zijn over hoe de ziekenhuizen hun medewerkers in de acute zorg hebben gevaccineerd tegen Covid-19. "Na meerdere bezoeken concludeert de inspectie dat deze vaccinaties zorgvuldig en veilig zijn verlopen", aldus de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Door: ANP