Normal_zorgpersoneel__zorgverlener__salaris

Als de NFU de vakbonden niet voor 6 september 2021 tegemoet komt met een loonsverhoging van 3 procent voor alle medewerkers volgen er mogelijk acties in de umc’s. Deze eis komt bovenop de inhoudelijke verbeteringen die de NFU en de vakbonden al hadden geformuleerd. In tegenstelling tot wat in het ultimatum door de vakbonden wordt aangegeven, hadden de NFU en de bonden al grotendeels overeenstemming bereikt over het merendeel van deze inhoudelijke punten, zegt de werkgeversorganisatie. De NFU bestempelt collectieve acties als onverantwoord in deze fase van inhaalzorg, en verwijst de bonden naar het kabinet. Dit meldt NFU. 

“Een ultimatum stellen aan de NFU is niet de manier om een oplossing te vinden voor de impasse waar wij ons al maanden in bevinden. Geld voor een loonsverhoging voor alle medewerkers is er eenvoudig niet. Daarvoor zijn extra investeringen nodig vanuit de overheid. Dat weten de vakbonden maar al te goed”, zegt Karen Kruijthof, bestuurder van Amsterdam UMC en cao-onderhandelaar.

“Wij verwijzen de bonden dan ook linea recta naar het kabinet. Wat we wél doen? Samen met de vakbonden hebben we een pakket met verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden samengesteld. De vakbonden stellen in hun ultimatum onterecht dat met de NFU op geen enkel inhoudelijk punt overeenstemming was. De inhoudelijke verbeteringen zijn een stap in de goede richting. Verder kunnen en willen wij financiële ruimte maken om de zorgprofessionals in de middengroepen tegemoet te komen. Deze functies hebben wat salaris betreft een beperkte doorgroei. De werkdruk en schaarste is hier enorm groot en er is sprake van achterblijvende beloning in vergelijking met de markt. Ondertussen blijven wij de minister van VWS oproepen om spoedig uitvoering te geven aan door de Tweede Kamer aangenomen moties en onze collega’s niet in de kou te laten staan.”

Dreigen met acties op dit moment onverantwoord

Gabriël Zwart, bestuurder van Maastricht UMC+ en cao-onderhandelaar, wijst op de kwetsbare situatie in de umc’s: “Natuurlijk, actievoeren is een recht. Maar als gevolg van de Covid-19 pandemie kijken de umc’s momenteel aan tegen een immense opdracht om mensen op wachtlijsten zo goed en zo snel mogelijk te helpen. Veel patiënten hebben de afgelopen tijd (te) lang op hun uitgestelde zorg moeten wachten. Hoewel we begrijpen dat onze collega’s loonsverhoging willen, kunnen we acties die de patiënt rechtstreeks raken op dit moment echt niet aan. Daarom roepen wij de vakbonden op om af te zien van de acties en de handen ineen te slaan.”

Ultimatum van bonden verkeerd bezorgd

Gabriël Zwart: “Laten we er samen bij het kabinet op aandringen meer geld vanuit de overheid beschikbaar te stellen voor onze medewerkers. Dat is de partij die nu aan zet is.”

Door: Nationale Zorggids