'Vorig jaar hoogste aantal medicijntekorten ooit'

Niet eerder was er in één jaar zo vaak een medicijntekort als in 2022, zei voorzitter van apothekersorganisatie KNMP Aris Prins zaterdagavond in het tv-programma KASSA. Vorig jaar was 1514 keer een medicijn voor minstens twee weken niet verkrijgbaar.

Gemiddeld duurde een tekort vorig jaar 91 dagen, aldus Prins bij KASSA. Daarnaast verdween 10 procent van de medicijnen helemaal van de markt.

In 2021 was er 1007 keer sprake van een medicijntekort.

De apothekersorganisatie spreekt van een tekort als een middel landelijk minstens twee weken lang niet verkrijgbaar is. Er kunnen ook meerdere tekorten aan één middel ontstaan in een jaar. Als het tekort wordt aangevuld, maar het middel is een paar maanden later nog eens voor langere tijd niet verkrijgbaar, tellen ze los van elkaar mee, zo legde een woordvoerder van KNMP eerder al uit.

Noodvoorraad

Sinds dit jaar zijn onder meer groothandels verplicht een noodvoorraad van medicijnen aan te houden, aldus de woordvoerder. Die maatregel zou volgens de apothekers mogelijk een deel van de tekorten tegen kunnen gaan.

Onlangs ging de medicijnfabrikant InnoGenerics failliet. Volgens het ministerie van Volksgezondheid valt niet uit te sluiten dat het faillissement komende maanden tot een tekort aan enkele medicijnen gaat leiden. InnoGenerics maakt geneesmiddelen in tabletvorm. Het gaat onder meer om medicijnen tegen jicht, depressie, hart- en vaatziekten, epilepsie, en diabetes (suikerziekte). Het bedrijf sluit volgende week definitief de deuren.

Zorgen

Het faillissement leidt ook bij KNMP tot zorgen. Tekorten kunnen meestal worden aangevuld, bijvoorbeeld door medicatie uit het buitenland te halen, aldus de woordvoerder eerder. Maar het kan ook zijn dat de patiënt dan verder moet met een ander middel voor de kwaal dan hij of zij doorgaans krijgt. Dat vinden mensen vaak vervelend, zien de apothekers.

Tekorten aan medicijnen zijn het gevolg van problemen met onder meer productie en distributie. KNMP wil dat ons land minder afhankelijk wordt van medicatie uit het buitenland. "Dat maakt ons erg kwetsbaar", aldus de woordvoerder eerder.

Door: ANP