Ruim 11 procent erbij voor kinderopvangmedewerkers

Kinderopvangmedewerkers krijgen er gemiddeld 11,86 procent loon bij, melden FNV en CNV. De stijging heeft plaats over achttien maanden. Door een speciale aanpassing komen ook de laagste salarissen boven de 14 euro per uur, aldus de bonden. Verlaging van de werkdruk zal nog verder worden besproken.

De werknemers krijgen er per 1 april van dit jaar 2 procent loon bij plus 150 euro bruto per maand. Op 1 juli 2023 krijgen alle medewerkers een eenmalige uitkering van 525 euro maximaal, naar rato van het dienstverband. Op 1 januari 2024 gaan de lonen verder nog eens omhoog met 2 procent en op 1 april wederom met 2 procent.

"Het was voor onze leden heel belangrijk dat de lonen omhooggaan, vanwege de torenhoge inflatie. Dat we daar nu afspraken over hebben gemaakt geeft ons de ruimte verder te praten over zaken als werkdruk en de grote personeelstekorten", legt bestuurder FNV Zorg & Welzijn Deddy Dorenbos uit. "Gezien de huidige onzekerheden is het fijn dat wij een kortlopende cao kunnen afspreken, hiermee hebben wij nog ruimte om aanvullende loonafspraken te maken in 2024", vult bestuurder CNV Zorg & Welzijn Chantal van Dijk aan.

117.000 werknemers

Onder de cao vallen circa 117.000 werknemers. Er was al langere tijd grote onrust in de wereld van de kinderopvang door de stijgende werkdruk, hoog ziekteverzuim en de schaarse tijd die er in de praktijk per kind kan worden gegeven. Ouders hebben te maken met wachtlijsten.

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang is nu echter "heel blij" en put hoop uit de afspraken: "Bestaande én nieuwe medewerkers gaan erop vooruit. De cao biedt betere doorgroeimogelijkheden én een aantrekkelijker start voor nieuwe medewerkers door een hoger startsalaris." De Brancheorganisatie Kinderopvang is ook gelukkig met de afspraken: "Dit onderhandelaarsakkoord zal hopelijk leiden tot de benodigde en welverdiende rust in de sector en laat vanuit de werkgevers onze grote waardering zien voor alle medewerkers die dag in dag uit met hart en ziel werken in de kinderopvang. Belangrijk onderdeel van de waardering is dat we alle huidige en toekomstige medewerkers ook perspectief willen bieden."

Door: ANP