'Meer aandacht nodig voor dilemma's artsen bij euthanasiewens dementie'

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte wil dat er meer aandacht komt voor dilemma’s die artsen ervaren bij euthanasieverzoeken van patiënten met dementie. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt namelijk dat artsen zich bij dergelijke verzoeken vaak emotioneel belast en onzeker voelen. Dit meldt Skipr. 

Paternotte kan zich voorstellen dat het voor mensen met dementie angstaanjagend kan zijn om de regie over hun eigen leven te verliezen. In Nederland is er veel draagkracht voor zelfbeschikking over dood en leven. 60 procent van de Nederlanders vindt dat iedereen daar recht op heeft. En ruim 50 procent vindt dat euthanasie mogelijk moet zijn bij een vergevorderd stadium van dementie. Daar is in de wet ook ruimte voor.

Wet vertaalt zich niet goed naar dagelijkse praktijk

“We zien tegelijkertijd dat artsen worstelen met deze wens van veel patiënten. De letter van de wet vertaalt zich niet goed naar de dagelijkse praktijk en de weerbarstigheid van het leven”, aldus Paternotte. Hij wil met zijn partij samenwerken om een manier te vinden die de benodigde zorgvuldigheid van artsen in acht neemt én voldoet aan de wensen van de patiënt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky