De rechtbank in Almelo heeft besloten dat de twee bestuurders van het bankroet verklaarde Alera Zorg in Hengelo privé aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de financiële schade in het faillissement. Hoeveel zij moeten betalen is nog niet bekend, maar naar schatting zal het hen ongeveer 1,2 miljoen euro gaan kosten. Ze hebben een week de tijd om een voorschot van 400.000 euro over te maken. Dit meldt RTV Oost.
In 2020 is Alera Zorg failliet verklaard. Een van de directeuren stelde dat dit het gevolg zou zijn van de coronacrisis, maar uiteindelijk bleek de thuiszorgorganisatie drie zorgverzekeraars ruim 1 miljoen euro verschuldigd te zijn vanwege foutieve declaraties. Ook bleek uit onderzoek van de curator dat Alera Zorg nauwe banden had met andere zorgaanbieders die zich ook niet altijd aan de regels hielden.
Onbehoorlijk bestuur
Curator Philippe Schol stelde vast dat er sprake was van onbehoorlijk bestuur, waarbij de bestuurders privé aansprakelijk gesteld konden worden voor de financiële schade in het faillissement. Hij bood de twee de mogelijkheid aan om te schikken, maar zij wezen alle aansprakelijkheid af en stelden dat hun rol in het bedrijf helemaal niet zo belangrijk zou zijn geweest. De vrouwelijke bestuurder zei bijvoorbeeld alleen administratief werk te hebben verricht voor Alera Zorg, maar ze bleek in het bezit te zijn van een groot deel van de aandelen en was lid van de raad van toezicht. De mannelijke bestuurder stelde slechts 8 uur per week voor de thuiszorgorganisatie te werken, maar in de praktijk was hij degene die over alles besliste.
Daarom heeft ook de rechtbank besloten dat de twee deze week nog 400.000 euro moeten terugbetalen. Uiteindelijk zullen ze waarschijnlijk voor zo’n 2,1 miljoen euro moeten opdraaien.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky