Normal_edith_schippers_1

Minister Schippers vindt dat zorgverzekeraars onvoldoende hebben overlegd met apotheekhouders over de 400 medicijnen die sinds 1 maart niet meer vergoed worden. Daarnaast zijn de apotheekhouders en de patiënten overvallen door dit besluit. Schippers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hierop heeft aangesproken, meldt Skipr. 

De apotheekhouders en gebruikers van de medicijnen werden op 25 februari op de hoogte gesteld van het besluit om 400 medicijnen, die niet bewezen effectief zouden zijn, niet meer te vergoeden. Het gaat bijvoorbeeld om medicijnen voor kinderen of ouderen, die door apothekers zelf bereid worden omdat de patiënt een aangepast dosering of toedieningsvorm nodig heeft. Door de maatregel moeten de patiënten in sommige gevallen honderden euro’s per maand zelf gaan betalen. De maatregel is geldig vanaf 1 maart 2015. Schippers vindt dat de periode tussen de aankondiging en de uitvoering van de maatregel te kort is. “Verzekeraars hebben dit laat en eenzijdig gecommuniceerd”, schrijft ze.

Bovendien zijn er situaties mogelijk waarin de geschrapte medicatie wel de juiste is voor een individuele patiënt. Schippers: “Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de betreffende patiënt vanwege een bepaalde aandoening of indicatie niet met een geregistreerd geneesmiddel uit de voeten kan. Ik vind het belangrijk dat er ruimte voor maatwerk blijft bestaan, zeker voor kwetsbare patiëntengroepen, zoals ouderen en kinderen." 

© Nationale Zorggids