Normal_mark-paton-bmzkw_nn0pq-unsplash

Vanwege de wachttijden bij audiologisch centra, hebben Hoorprofs en klinisch fysicus-audioloog Thijs Thielemans van Hoortoestel Advies Centrum (HAC) een uniek videoconsult audiologie ontwikkeld. Via een beveiligde videoverbinding gaat de audioloog digitaal in gesprek met de audicien en de slechthorende. Het gesprek vindt plaats bij de audicien ‘in huis’. ONVZ is de eerste zorgverzekeraar die deze vernieuwende hoorzorg vergoedt voor zijn verzekerden. Dit meldt ONVZ. 

De afspraak voor het videoconsult kan door de audicien direct worden ingepland en kent geen wachtlijst. Verzekerden van ONVZ hoeven dus niet meer fysiek naar een audiologisch centrum voor een consult. Dat biedt drie voordelen: geen wachttijden, doorlooptijd en geen extra reistijd.

De audicien en audioloog werken ieder vanuit hun eigen expertise samen. Zo kunnen zij, samen met de client, de meest geschikte combinatie van hoortoestel, oorstukje en instellingen kiezen. De client hoeft zijn of haar hoorproblemen ook maar één keer uit te leggen aan de audicien en audioloog.

Vergoeding door ONVZ

ONVZ is de eerste zorgverzekeraar die deze nieuwe vorm van hoorzorg vergoedt. Het videoconsult audiologie wordt vergoedt vanuit de basisverzekering. Verzekerden betalen dus eventueel alleen het eigen risico. Ook heeft ONVZ geregeld dat de audicien van Hoorprofs direct een videoconsult met de audioloog mag inplannen. Er is niet langer een verwijsbrief van de huisarts nodig.

Het videoconsult audiologie draagt zo bij aan het wegwerken van de wachtlijsten bij audiologische centra en zorgt er ook voor dat hoorzorg toegankelijker wordt.

Door: Nationale Zorggids