Zorgen bij rechter over toenemend aantal criminelen door wachtlijsten ggz

Er zijn volgens rechter Nancy van Spronssen steeds meer verdachten van ernstige misdrijven die psychische hulp nodig hebben. Mogelijk leiden de huidige wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) ertoe dat meer mensen zich tot de criminaliteit wenden, met als gevolg dat ze tbs met dwangverpleging opgelegd krijgen. Spronssen maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. Dit meldt Omroep Zeeland.

Ongeveer driehonderd verdachten per jaar krijgen tbs opgelegd en dat aantal neemt alleen maar toe. Spronssen vermoedt dat de personeelstekorten in de ggz een belangrijke rol hierin spelen, omdat door wachtlijsten niet iedereen de hulp krijgt die ze nodig hebben.

Complexe problematiek

Als rechter-commissaris ziet ze steeds vaker verdachten die acuut psychische hulp nodig hebben, maar tegen een dichte deur aanlopen bij Zeeuwse ggz-instelling Emergis. Soms is er bijvoorbeeld sprake van complexe problematiek zoals een verslaving in combinatie met een psychische stoornis, waarbij Emergis zegt niet de juiste zorg te kunnen verlenen. Spronssen vraagt zicht echter af waar die mensen dan terecht kunnen. “Dan komen ze op straat. En dan kunnen ze onder invloed van wanen tot vreselijke dingen komen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky