DSW kondigt premiestijging van 11,50 euro per maand aan

Zorgverzekeraar DSW kondigt een premiestijging van 11,50 euro per maand aan. Dit betekent dat verzekerden er maandelijks 149 euro kwijt zijn aan hun basisverzekering. Volgens DSW is dit de grootste premiestijging sinds de invoering van de zorgverzekering in 2006. Daarom luidt de verzekeraar de noodklok. Dit meldt DSW.

De belangrijkste reden voor de flink hogere zorgpremie is de toename van zorgkosten, veroorzaakt door loonkosten en de toenemende vraag naar zorg. Directeur Aad de Groot van DSW stelt dat dergelijke premiestijgingen op termijn voor grote problemen kunnen zorgen. De Groot vreest voor een nog grotere druk op de solidariteit, meer zorgmijders en een groeiende gezondheidskloof. “We maken ons daarom ook echt zorgen over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg.”

Contractering

Een van de oplossingen zou volgens DSW een andere contracteringswijze kunnen zijn. Twee preferente zorgverzekeraars zouden contracten moeten afsluiten in een regio en de andere verzekeraar volgen deze afspraken. Dit zorgt voor een betere aansluiting bij de situatie van iedere regio. Ook pleit de Groot voor meerjarige beschikbaarheid- en budgetbekostiging bij ziekenhuizen.

Geen reclame

Zelf probeert DSW er ook alles aan te doen om de kwaliteit van zorg op peil te houden, onder meer door geen reclame te maken tijdens het overstapseizoen en niet samen te werken met vergelijkingssites. “Deze sites hebben het afgelopen jaar van de zorgverzekeraars een vergoeding ontvangen van ongeveer 60 miljoen euro voor overstappende verzekerden. Dit geld kan beter aan zorg besteed worden.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky