Martini Ziekenhuis en a.s.r. zijn eruit voor volgend jaar

Het Groningse Martini Ziekenhuis en zorgverzekeraar a.s.r. hebben een akkoord bereikt voor de zorginkoop van volgend jaar. Verzekerden bij a.s.r. kunnen in 2024 dus weer in de instelling terecht voor behandelingen. Dit meldt RTV Noord. 

In oktober stelde het Martini een patiëntenstop in voor verzekerden van a.s.r., omdat het budgetplafond bij de verzekeraar was bereikt. Partijen werden het niet eens over het benodigde extra geld. Ook Zilveren Kruis-verzekerden kunnen er tot eind dit jaar niet meer terecht. 

Situatie dit jaar voorkomen

Voor 2024 schat het Martini Ziekenhuis toch echt goede afspraken te hebben gemaakt. Desondanks is het een gok, omdat natuurlijk nog niet bekend is hoeveel mensen er straks verzekerd zijn bij a.s.r. en wat hun zorgbehoefte is. “Maar we onderkennen beiden het belang van continuïteit van zorg; onze gezamenlijke inzet is dan ook om een situatie zoals die dit jaar is ontstaan, te voorkomen”, aldus directeur Klant & Markt Marieke van Kralingen bij het Martini.

Toch behandeling in 2023

En goed nieuws voor een kleine groep a.s.r.-verzekerden die dit jaar niet meer terecht leken te kunnen: zij kunnen toch in 2023 nog een behandeling in het Martini krijgen. De verzekeraar heeft een extra bedrag voor de laatste weken van dit jaar beschikbaar gesteld. Patiënten kunnen er vooral terecht als er een gaatje valt in een operatieplanning. Over het algemeen is de planning tot acht weken in de toekomst al rond. Veel tijd om behandelingen in 2023 in te plannen is er dus niet meer.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky