Normal_12575

NIJMEGEN - Het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen, heeft in samenwerking met het Universitair Gezondheidscentrum (UGC) Heyendael in de Gelderse stad een speciaal centrum opgericht voor acute medische zorg en nazorg aan slachtoffers van seksueel en familiaal geweld.

Het uitgangspunt van het nieuwe Centrum Seksueel en Familiaal geweld (SFG) Nijmegen is dat de slachtoffers veilig, laagdrempelig en op één plek kunnen worden opgevangen.

De slachtoffers die zich bij de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Nijmeegse ziekenhuis melden worden door speciaal getraind personeel in de ruimte van het Centrum SFG opgevangen. Daar krijgen zij de acute medisch verzorging.

Alleen als de betrokkene dat zelf wil, wordt de politie ingeschakeld. De politie komt zo nodig naar het centrum toe of maakt een afspraak met het slachtoffer. Ook een forensisch arts van de GGD kan naar het centrum komen.

Het slachtoffer kan tevens een beroep doen op een nazorgconsulente van het UGC Heyendael om te bespreken of, en zo ja welke nazorg wenselijk is. Het UGC doet onderzoek naar de hulpverlening rondom slachtoffers van seksueel en familiaal geweld. Ook biedt het UGC consultatie en collegiaal advies aan hulpverleners.

Op 22 oktober wordt het centrum door de burgemeester van Nijmegen officieel geopend.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz