Ziekenhuis, hygiëne, besparing

AMSTERDAM – Artsen en verpleegkundigen wassen hun handen nog te weinig, zo blijkt uit recent onderzoek van de Erasmus Universiteit. Door dit beter te doen kan naar schatting 400 miljoen euro worden bespaard. Bovendien kan onnodig overlijden van patiënten worden tegengegaan. Dat meldt Medicalfacts.nl.

Met het project Hygiëne Hills wordt er gewerkt aan innovatieve methoden om de hygiëne te verbeteren. Hygiëne Hills wil beleidsmakers in de zorg en de overheid het belang van een goede hygiëne bijbrengen. Het project is een samenwerking tussen de bedrijven Van Houtum BV, Arion Holding BV, Syntens Innovatiecentrum, Alpheios International BV en het Roermondse Laurentius Ziekenhuis.

Het is met name zaak om de soms high-tech medische ontwikkelingen in de dagelijkse zorg te laten toepassen, iets wat nu te vaak nog niet gebeurd. Met de steeds verder oplopende zorgkosten door de vergrijzing, de opkomst van resistente micro-organismen en de toename van de personeelskrapte is het noodzakelijk dat er verbeteringen plaatsvinden in de (hand)hygiëne, aldus de beleidsmakers van Hygiëne Hills.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal