Wereld Aids Dag, 1 december, evenementen

AMSTERDAM – Morgen is het Wereld Aids Dag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de aidsproblematiek en wordt er opgeroepen voor meer solidariteit met mensen met hiv en aids. Ook in Nederland zijn er diverse activiteiten, zo meldt het Nederlands Normalisatie-instituut Nen.

Zo is er in de beurs van Berlage een Nationaal Congres rond seks en hiv, zijn er kust- en cultuurevenementen en in diverse popodia evenementen, ondermeer georganiseerd door Dance4Life en Loveland. Ook gaat de documentaire ‘Hiv Hiv Hoera’ in première en worden er in diverse ziekenhuizen hiv-sneltesten aangeboden.

Door de dag wordt ondermeer aandacht gevraagd van jongeren om condoomgebruik te stimuleren. Nieuw is hierbij de aandacht voor groene condooms: condooms die zo milieuvriendelijk mogelijk zijn gefabriceerd.

De Wereld Aids Dag werd 25 jaar geleden bedacht door voorlichters bij de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève in Zwitserland. Op 1 december 1988 vond het voor de eerste maal plaats. De datum 1 december is gekozen omdat op deze datum voor het eerst de diagnose hiv-aids is gesteld.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal