Wiskundig model

AMSTERDAM - Kwaliteitsverbetering en kostenbesparing in de zorg kunnen samen gaan, blijkt uit een proef met een wiskundig rekenmodel dat de logistiek in de zorg efficiënter inricht. Het model van promovendus Nikky Kortbeek van de Universiteit Twente (UT) is begin dit jaar met succes toegepast in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, zo meldt Zorgvisie.

Volgens Kortbeek kan de productiviteit van verpleegkundig personeel en bedden met wel 10 tot 20 procent verbeterd worden, terwijl de kwaliteit van de verleende zorg niet daalt, maar zelfs stijgt. Uit de proef in het AMC bleek dit al enkele procenten winst op te leveren.

Modellen kunnen inzicht geven in hoe verschillende ziekenhuisafdelingen in elkaar grijpen en welke beslissingen genomen moeten worden. Volgens Kortbeek is een voordeel van deze zogenaamde mathematische besliskunde in de zorg dat het politieke gevoeligheden uit het besluitvormingsproces haalt, zodat objectiever handelen mogelijk is.

Nikky Kortbeek is cum laude gepromoveerd bij het Center for Health Operations Improvement Research (CHOIR) van de UT en werkt nu als programmaleider zorglogistiek bij het AMC.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten