luik, belgie, gewonden, ziekenhuis

LUIK (Novum/AP) - Zes politieagenten zijn dinsdag lichtgewond geraakt bij protesten van ongeveer tweeduizend staalarbeiders in Luik. Demonstranten gooiden stenen naar de politie, waarop de politie traangas en waterkanonnen inzette. De arbeiders protesteerden tegen de plannen om een deel van de Arcelormittal-fabrieken rondom Luik te sluiten, waardoor dertienhonderd banen verdwijnen.

De staalarbeiders probeerden de kantoren van de regionale overheid te bereiken en begonnen stenen te gooien toen de politie hun dat belette. De demonstranten willen dat de overheid ingrijpt om de sluiting van de fabrieken te voorkomen.

De politie stelt dat twee agenten naar het ziekenhuis zijn gebracht, de andere gewonde agenten werden ter plekke behandeld. In alle gevallen zou het gaan om lichte verwondingen. Hoeveel protesterende mensen gewond zijn geraakt, is nog niet bekend.

Arcelormittal kondigde vorige week aan een deel van de fabrieken in Luik te sluiten. De vraag naar staal zou in Europa sinds de start van de kredietcrisis met 29 procent zijn gedaald. Er blijft werk voor achthonderd mensen.