Polio

KURRAM (Novum/AP) - Twee Pakistaanse mannen die op weg waren naar een dorp in het grensgebied met Afghanistan om kinderen tegen polio te vaccineren, zijn donderdag omgekomen toen ze met hun auto op een bermbom reden. Dat heeft een overheidsbestuurder meegedeeld.

De aanslag vond plaats in Kurram, een regio die wemelt van extremisten. Eerder deze week werd een politieman die een poliovaccinatieteam begeleidde doodgeschoten en raakte een poliobestrijder gewond toen hij werd aangevallen met een bijl. Sommige extremisten betichten poliobestrijders ervan te spioneren voor de VS. Ook menen zij dat de poliocampagnes een complot zijn om moslims onvruchtbaar te maken.

Pakistan is een van slechts drie landen ter wereld waar polio endemisch is. Het virus treft doorgaans kinderen die in onhygiënische omstandigheden leven. Het tast het zenuwstelsel aan en kan leiden tot verlamming of de dood. Volgens de Verenigde Naties is het aantal poliogevallen in Pakistan vorig jaar gedaald tot 56, vergeleken met 190 in het jaar ervoor. De meeste nieuwe gevallen deden zich voor in het noordwesten, waar de aanwezigheid van militanten het grootst is.