onderzoekskamer ziekenhuis

GRONINGEN (Novum) - Accountants dreigen de jaarrekeningen van alle Nederlandse ziekenhuizen niet goed te keuren. Doordat ziekenhuizen vorig jaar ingrijpende wijzigingen moesten doorvoeren, zijn de financiële cijfers niet betrouwbaar genoeg, schrijft NRC Handelsblad dinsdag.

Volgens de krant werken veel ziekenhuizen met een schaduwboekhouding om de nieuwe berekening van de ziekenhuistarieven en de veranderde prijzen voor behandelingen in goede banen te leiden.

NRC stelt dat de accountants al in 2011 waarschuwden voor de grote wijzigingen. Door de veranderingen zouden ziekenhuizen hun omzet niet goed kunnen verantwoorden. Zonder goedgekeurde jaarrekening kunnen banken bijvoorbeeld het geld dat zij ziekenhuizen hebben geleend terugvragen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen stelt in NRC Handelsblad dat de verantwoordingsproblemen zijn ontstaan door een 'majeure systeemwijziging'. Daarbij zou het onvermijdelijk zijn dat 'problemen voorkomen en fouten gemaakt worden'.

Volgens de krant wordt er spoedoverleg gevoerd tussen de ziekenhuizen, toezichthouders en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de problemen. De hoop van het ministerie is dat er halverwege deze maand meer duidelijkheid is.