Edith Schippers

DEN HAAG (Novum) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat meer inspecties uitvoeren. Zo moeten malafide zorgaanbieders eerder worden opgespoord. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in een brief aan de Kamer.

Volgens de minister moet de IGZ 'scherper toezien en sneller handhavend optreden' tegen zorgaanbieders en producenten van zorgproducten die hun taak niet goed uitvoeren. De IGZ gaat ook vaker onaangekondigde inspecties uitvoeren. Daarbij worden zogeheten mystery guests ingezet, die een bezoek brengen aan een zorginstelling zonder dat bekend is dat het om een inspectie gaat.

De IGZ krijgt ook meer middelen om artsen die niet functioneren een beroepsverbod op te leggen. Dit kan nog voordat er een tucht- of strafzaak is gestart. Onderzocht wordt of het mogelijk is om een absoluut beroepsverbod op te leggen, zodat slecht functionerende artsen helemaal niet meer in de zorg kunnen werken.

Schippers richt ook een zogenoemd zorgloket op. Hier kunnen patiënten terecht met klachten over zorg. Over een jaar wordt geëvalueerd of dit loket naar behoren heeft gefunctioneerd.