Logo Jeroen Bosch Ziekenhuis

DEN BOSCH - Als eerste in Nederland gaat de maatschap Urologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch een 3D navigatiesysteem koppelen aan echoapparatuur, om tumoren in de prostaat beter op te kunnen sporen.

De aanschaf van dit systeem werd mogelijk toen familie van een patiënt een bedrag van 50.000 euro doneerde. “We zijn de familie zeer dankbaar voor de gulle gift die deze innovatie in de zorg mogelijk maakt”, zegt Bart Schrier, de behandelend uroloog.

Om vast te stellen of er sprake is van prostaatkanker, worden volgens een vast schema twaalf zogenoemde biopten uit de prostaat genomen. Dit gebeurt in Nederland met behulp van echoapparatuur. Deze apparatuur geeft echter een eendimensionaal beeld van de prostaat en dat maakt dat het zelfs voor zeer ervaren urologen lastig is om op de juiste plaats biopten weg te nemen. Bij één op de vier mannen wordt bij eerste onderzoek dan ook de diagnose prostaatkanker gemist en is vervolgonderzoek nodig.

Met een driedimensionaal beeld is echter beter te zien waar de biopten genomen moeten worden en wordt de kans dat tumoren worden gemist zo minder groot. Bovendien kan de tumor met dit systeem uiteindelijk gerichter worden behandeld.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz