Melk, Nederland, aflatoxine

HILVERSUM (Novum) - Bij twee Nederlandse melkveebedrijven is de kankerverwekkende stof aflatoxine aangetroffen in de melk. Dat gebeurde tijden een standaardcontrole zo'n zes weken geleden. De giftige melk is niet in de schappen van de supermarkt beland, meldt een woordvoerder van de Nederlandse Zuivel Organisatie, de brancheorganisatie van de Nederlandse zuivelindustrie.

"De melk is uit de keten gehaald", laat de zegsman weten. Inmiddels voldoen de betreffende bedrijven volgens hem 'al lang' weer aan de kwaliteitsnormen.

Hoe de stof in de melk terecht is gekomen weet de zegsman niet. "Het is een giftige schimmel die ook kan ontstaan wanneer boeren hun voerkuil niet goed afsluiten." Aflatoxines kunnen kankerverwekkend zijn. Ze worden geproduceerd door schimmels op graan of hooi en komen voor in de melk van dieren die beschimmeld voer krijgen.

Of er een link is met de giftige voedermaïs uit Servië, die eerder werd geleverd aan veevoederbedrijven in Nederland en Duitsland, is volgens de woordvoerder de vraag. Ook in die maïs zaten te hoge concentraties aflatoxine. Naar aanleiding van die vondst zijn de controles in de zuivelsector en voor de veevoederindustrie aangescherpt.

Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat maandag weten van de vondst op de hoogte te zijn. Of er een onderzoek wordt gestart naar de melkveebedrijven kon hij niet zeggen. In de loop van de dag wordt mogelijk meer bekend. De NVWA maakte vrijdag bekend een onderzoek te starten naar de besmette maïs.