ruwaard van putten ontslag

SPIJKENISSE (Novum) - Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontslaat 104 medewerkers. Daarnaast worden de contracten van 51 medewerkers met een tijdelijk contract niet verlengd. Dat meldt het in opspraak geraakte ziekenhuis uit Spijkenisse donderdag.

Het Ruwaard schrapt in totaal negentig van de zeshonderd fulltimebanen. Naast zorgbanen vallen ook ontslagen in de ondersteuning. Artsen worden niet ontslagen, omdat zij niet in dienst zijn bij het ziekenhuis, maar een eigen maatschap vormen. Het ziekenhuis zegt nog geen akkoord te hebben met vakbonden en de ondernemingsraad over de ontslagen.

Het ziekenhuis noemde de eigen financiële positie eerder al 'zorgelijk'. Het Ruwaard krijgt minder geld binnen doordat het langer duurt om de cardiologieafdeling weer helemaal open te krijgen en omdat patiënten het ziekenhuis mijden.

Het Ruwaard ziekenhuis sloot in november de afdeling cardiologie onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Op de afdeling lagen de sterftecijfers in 2010 boven het landelijk gemiddelde. Mogelijk handelden de cardiologen niet correct.

Op jaarbasis loopt het ziekenhuis daardoor miljoenen euro's mis. Het ziekenhuis kondigde daarom vorige maand al aan dat er ontslagen zouden vallen. Daarnaast werd besloten om een zogenoemd doordeweeks ziekenhuis te worden. Daarbij worden zware operaties aan het begin van de week gepland, zodat de herstelperiode zo veel mogelijk op werkdagen valt.