Geld, briefgeld

AMSTERDAM - Sinds het overlijden eind vorig jaar van grootaandeelhouder Jan Schram, een vastgoedondernemer uit Beverwijk, is rond het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis een machtsstrijd uitgebroken, onder andere tussen de vorige maand geschorste bestuursvoorzitter Aysel Erbudak en familieleden van Schram. Om te voorkomen dat zij het ziekenhuis kan kopen, heeft de huidige interim-leiding de statuten gewijzigd en nieuwe aandelen verkocht, zo meldt de NRC.

Een deel van deze vijf miljoen euro aan aandelen zou zijn verworven door een vastgoedmaatschappij uit Velsen-Noord, maar het ziekenhuis doet er het stilzwijgen toe om welke investeerder het gaat.

De actie zou ook betekenen dat het ziekenhuis, dat in 2006 als eerste ziekenhuis van Nederland geprivatiseerd werd, in financiële nood verkeert.

SP-Kamerlid Renske Leijten wil ondertussen weten wie eigenaar is van het ziekenhuis. Zij vindt dat een ziekenhuis eigenlijk publiek goed zou moeten zijn. Ook zorgverzekeraar Achmea vraagt zich af met wie zij op dit moment eigenlijk aan het onderhandelen zijn.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz