meer nederlanders suikerziekte

BILTHOVEN (Novum) - Het aantal Nederlanders met suikerziekte neemt snel toe. Tussen 2000 en 2011 is het aantal mannen met diabetes verdubbeld. Bij vrouwen is de toename 65 procent, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. Diabetes kan leiden tot hartinfarcten, dementie en blindheid.

Begin 2011 waren er 801 duizend mensen met suikerziekte bekend bij de Nederlandse huisartsen. Dat jaar kwamen er 87 duizend patiënten bij. Het werkelijke aantal mensen met diabetes ligt volgens het RIVM een kwart hoger. Van veel mensen is namelijk niet bekend dat zij diabetes hebben.

De stijging komt deels door de groei en de vergrijzing van de bevolking. Ook kampen steeds meer mensen met overgewicht en bewegen mensen steeds minder, wat diabetes in de hand werkt. Daarnaast stijgt het aantal bekende suikerziektepatiënten doordat artsen hier actiever naar zoeken.

Ongeveer 750 duizend mensen tussen de 30 en 70 jaar hebben een verstoorde glucosetolerantie, wat inhoudt dat zij een verhoogde kans hebben suikerziekte te krijgen. Van deze groep ontwikkelt ongeveer een op de drie mensen binnen zes jaar diabetes. Het RIVM verwacht dat het aantal mensen met diabetes de komende twintig jaar alleen al door de groei en vergrijzing van de bevolking met dertig procent toeneemt.

Directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds spreekt in een reactie van 'keiharde cijfers'. Ze wijst erop dat diabetes slechts in de helft van de gevallen met een gezonde levensstijl is te voorkomen. Volgens haar is geld nodig om te investeren in onderzoek naar behandelingen.