vogelgriep china who

BEIJING (Novum/AP) - Deskundigen hebben nog geen idee hoe mensen besmet kunnen raken met de nieuwe variant van de vogelgriep, H7N9. In eerste instantie werd gedacht dat mensen alleen besmet konden raken door contact met besmet pluimvee, maar nu ook mensen besmet raken die niet met pluimvee in aanraking zijn geweest, staan deskundigen voor een raadsel.

De Chinese regering probeert op alle mogelijke manieren de verspreiding van het virus onder controle te krijgen. Inmiddels zijn al zeventien mensen bezweken aan het griepvirus en zijn zeventig anderen ziek geworden. "Voor mij is de grootste vraag wat het verband is tussen het virus bij pluimvee en hoe mensen er besmet mee raken. Dat is niet duidelijk", zei Bai Chunxue, een prominente arts in Shanghai die een van de eerste besmettingen behandelde.

Er zijn diverse theorieën over de verspreiding van H7N9, die uiteenlopen van de wijze waarop pluimvee wordt geslacht tot besmette uitwerpselen van trekvogels. Chinese deskundigen hebben inmiddels hulp gekregen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).