Dianepil

(Novum) - In Nederland zijn mogelijk achttien vrouwen overleden als gevolg van het slikken van Diane-35-pil. Hun dood wordt met de omstreden hormoonpil in verband gebracht, meldt het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb vrijdag.

Het totaal aantal meldingen van bijwerkingen dat Lareb ontving van Diane-35 was op 3 april 621. Daarvan werden er 388 gemeld na de media-aandacht in februari. De gemelde bijwerkingen hebben betrekking op de hele periode van 25 jaar dat het middel op de markt is.

Uit de informatie van 31 meldingen kan worden geconcludeerd dat er enige tijd zat tussen de eerste symptomen en het stellen van de diagnose. Mogelijk werden de eerste symptomen niet herkend door patiënt of zorgverlener, denkt Lareb.

Het bijwerkingencentrum benadrukt verder dat de pil bij deze meldingen in 122 keer als anticonceptie werd voorgeschreven. De pil mag in Nederland alleen worden gebruikt als middel tegen acne of overbeharing.

Het slikken van anticonceptiepilllen kan longembolie of trombose als bijwerking hebben, die tot de dood kunnen leiden. Bij Diane-35 bestaat een verhoogd risico op bijwerkingen vanwege de hoge hormoondosering.

Het Europese comité voor geneesmiddelenrisico's PRAC meldde vrijdag al dat de pil nog steeds voorgeschreven mag worden, omdat de voordelen zwaarder wegen dan de risico's. Artsen moeten daarbij patiënten wel voldoende voorlichten over de risico's en bijwerkingen.

De commotie rondom de Diane-35 pil ontstond begin dit jaar. In februari kondigde Frankrijk aan Diane-35 van de markt te halen omdat daar in 25 jaar vier doden onder de gebruiksters vielen. Daarna bleek dat in januari in Nederland een gezonde 21-jarige vrouw was overleden aan een longembolie nadat ze de pil een aantal maanden had ingenomen.