Varkens

(Novum) - Het farmaceutische bedrijf MSD en zijn voorganger Organon in Nederland hebben jarenlang zwangere Braziliaanse vrouwen voorgelogen. De vrouwen werd gezegd dat uit hormonen uit hun urine een geneesmiddel werd gemaakt voor vrouwen met zwangerschapsproblemen, terwijl de stof in werkelijkheid werd ingezet voor de productie van een middel om zeugen sneller biggen te laten produceren.

MSD zou de onjuiste voorlichting hebben toegegeven aan de Volkskrant. De zwangere vrouwen doen mee aan het project moeders voor moeders, dat sinds 1986 in Brazilië loopt. Het werd daar opgezet nadat de Nederlandse campagne in opspraak was gekomen, toen het gebruik van de ingezamelde hormonen voor de varkenshouderij bekend werd.

Nederlandse vrouwen dreigden niet meer mee te werken aan de campagne als de hormonen niet alleen voor de productie voor geneesmiddelen voor mensen zouden worden ingezet. Organon, dat later door MSD werd overgenomen, is toen voor de productie van het biggenmiddel overgestapt op hormonen van Braziliaanse vrouwen, aldus de Volkskrant.

Een woordvoerder van het bedrijf meldt aan de Volkskrant dat MSD, dat enkele jaren geleden zou zijn gestopt met het inzamelen van urine voor veterinaire doeleinden, nu bezig is met het ontwerpen van een programma waarin vrouwen wel op de hoogte worden gesteld van waarvoor hun hormonen worden gebruikt.