Ziekenhuisbed

(Novum) - Ziekenhuizen moeten hun sterftecijfers verplicht openbaar maken. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vragen daar regels voor te maken, schrijft de bewindsvrouw dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De meeste ziekenhuizen publiceren hun sterftecijfers al, maar de minister vindt het tijd dat ze dat allemaal gaan doen. "De kwaliteit van de geleverde zorg moet transparant zijn voor de patiënt", schrijft ze. Ze vindt het 'niet meer acceptabel' dat ziekenhuizen niet open zijn over hun cijfers.

Schippers schrijft dat ze patiëntveiligheid hoog op de agenda houdt. In de brief zet ze uiteen hoe ze die de komende jaren met zorgaanbieders wil verbeteren.

Zo gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg harder optreden tegen ziekenhuizen die aan het einde van het jaar nog geen erkend veiligheidsmanagementsysteem hebben. Momenteel hebben 81 van de 93 ziekenhuizen het systeem waarmee ziekenhuizen risico's signaleren, verbeteringen doorvoeren en beleid vastleggen, evalueren en aanpassen.

Ook gaat de inspectie vaker onaangekondigde op bezoek bij zorginstellingen en komt er een zorgloket dat mensen met een klacht helpt hun weg te vinden in de zorg. Ook wordt een geschillencommissie in het leven geroepen die bindende uitspraken kan doen bij conflicten tussen patiënten en zorgverleners.