Logo_logo_rkzb_rode_kruis_ziekenhuis

In het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk is bij een patiënt en een medewerker de ziekenhuisbacterie MRSA geconstateerd. RKZ heeft uit voorzorg maatregelen genomen om verder verspreiding te voorkomen. De patiëntenzorg in het ziekenhuis kan gewoon doorgaan, aldus het ziekenhuis. Dit meldt Dichtbij.

De besmetting met de MRSA-bacterie is ontdekt bij een patiënt en een medewerker op de afdeling Interne geneeskunde (A1) van het RKZ. De andere patiënten op deze afdeling worden uit voorzorg geïsoleerd verpleegd. Patiënten en medewerkers van de afdeling worden gecontroleerd op aanwezigheid van MRSA. Ook voor het bezoek gelden voorzorgsmaatregelen.

MRSA is zeer besmettelijk en ongevoelig voor een groot aantal antibiotica. De bacterie houdt zich makkelijk in stand in een ziekenhuisomgeving en heet daarom in de volksmond ook wel 'ziekenhuisbacterie'. De bacterie levert voor mensen met een gezonde weerstand geen probleem op voor de gezondheid. Bij mensen met een verminderde weerstand of patiënten die recent een operatie hebben ondergaan, kan de bacterie echter leiden tot infecties. Ziekenhuizen in Nederland moeten daarom een streng protocol volgen om verdere besmetting te voorkomen wanneer de bacterie opduikt.

© Nationale Zorggids