Logo_logo_maastracht_umc

In het Maastricht UMC+ is een elektronische neus succesvol getest om hoofd-halstumoren op te sporen. De zogenaamde E-Nose zou in de toekomst ook ingezet kunnen worden om long- en darmkanker op te sporen, zo meldt Nu.nl.

Hoofd-halskanker is wereldwijd de zesde meest voorkomende vorm van kanker. De tumoren in het strottenhoofd, de mondholte of de neus worden veroorzaakt door het drinken van alcohol en roken, maar ook door slechte mondhygiëne en orale seks.

Na de verwijdering van de tumor heeft twintig procent van de patiënten nog kans op teruggroei. Deze tumoren zijn lastig te onderscheiden van een onschuldig gezwel, maar de E-Nose kan hier uitkomst bieden.

Hoofd-halskanker wordt vastgesteld na verschillende onderzoeken. De E-Nose zou dat aantal onderzoeken kunnen verminderen wat voordelen heeft. “Patiënten ondervinden minder hinder, het apparaat is goedkoper en de diagnose vindt sneller en eerder plaats, wat de behandeling ten goede komt”, zegt KNO-specialist Kenneth Kross.

De E-Nose is in staat om een patroon van vluchtige organische stoffen in iemand zijn adem te registreren. Uitademingslucht van kankerpatiënten en gezonde vrijwilligers werd verzameld in een plastic zak van vijf liter.

Vervolgens werden de waardes met elkaar vergeleken met behulp van de E-Nose. In ruim zeventig procent van de gevallen was de E-Nose in staat om het verschil in het patroon van vluchtige organische stoffen te 'ruiken'.

De E-Nose is nog niet inzetbaar. Er is nog aanvullend onderzoek nodig. De resultaten van het onderzoek met de E-Nose zijn online gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Laryngoscope.

© Nationale Zorggids