Normal_hals_nek

70 procent van de Nederlanders controleert het gebied rondom hun keel, mond en neus niet (genoeg) op verdachte plekjes. Dat concludeert Patiëntenvereniging Hoofd-Hals op basis van een enquête onder ruim achthonderd Nederlanders over hoofd-halskanker, zo meldt de patiëntenvereniging. 

Zorgwekkend is dat van de risicogroep (41-80 jaar) bijna de helft zichzelf niet regelmatig checkt. Dat heeft volgens de vereniging vooral te maken met een gebrek aan kennis en zichtbaarheid. 79 procent van de ondervraagde Nederlanders weet niet welke symptomen kunnen duiden op hoofd-halskanker en 63 procent geeft aan niet bekend te zijn met deze vorm van kanker.

Met een bewustwordingscampagne wil de patiëntenvereniging, in samenwerking met de European Head Neck Society (EHNS), zorgen voor een betere herkenning van de symptomen van hoofd-halskanker zodat patiënten eerder een arts consulteren. Daarom start de vereniging vandaag met de campagne #sprakeloos.

Dr. Simone Eerenstein, KNO-arts / hoofd-halschirurg namens de Nederlandse Vereniging Hoofd-hals Tumoren: “Mensen moeten alerter zijn op de symptomen van hoofd-halskanker. Ondanks de ernst van deze ziekte en de toename van het aantal patiënten is deze ziekte nog relatief onbekend. De diagnose wordt door de relatieve onbekendheid vaak laat gesteld; 60 procent van de patiënten heeft bij diagnose reeds een vergevorderd stadium van de ziekte bereikt en 60 procent van deze patiënten overlijdt binnen 5 jaar. Helaas worden de symptomen vaak pas in een latere fase van de ziekte herkend.”

Om de ziekte en de gevolgen hiervan een gezicht te geven, heeft de patiëntenvereniging campagnevideo’s ontwikkeld met (ex-)patiënten. De indringende verhalen worden verteld door hun naasten en laten de impact van de ziekte zien. Wat begon als onschuldige klachten, bleek een vorm van hoofd-halskanker.

Door: Redactie Nationale Zorggids