Normal_enterococcus_histological_pneumonia_01

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam heeft bij drie patiënten op de afdeling Neurologie de darmbacterie Vancomycine Resistente Enterococcus (VRE) geconstateerd. Het ziekenhuis neemt maatregelen tegen verspreiding van de VRE-bacterie. De drie patiënten worden geïsoleerd verpleegd. Dat meldt het OLVG.

Gezonde mensen worden niet ziek van de VRE-bacterie. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de bacterie wel een infectie veroorzaken. Uit voorzorg heeft het ziekenhuis daarom ook bij de andere patiënten op de getroffen Neurologie-afdeling kweken afgenomen om te zien of zij ook de bacterie bij zich dragen. Met twaalf patiënten die onlangs op de afdeling lagen, neemt het OLVG contact op om eveneens kweken af te nemen. Binnen vijf werkdagen verwacht het ziekenhuis uitslag van de testen.

De VRE-bacterie is een darmbacterie die ongevoelig is voor de gangbare antibiotica. Deze multiresistente bacterie is voor gezonde mensen niet gevaarlijk. Mensen met een verminderde weerstand die wel een infectie oplopen door de bacterie kunnen alleen behandeld worden met reserve-antibiotica.

© Nationale Zorggids