Normal_orgaandonatie_still

Nabestaanden krijgen een grotere rol in de initiatiefwet van D66 over orgaandonatie. De aanpassing is een gevolg van de kritiek van de Raad van State op het voorstel om volwassenen automatisch orgaandonor te maken. Dat laat Tweede Kamerlid Pia Dijkstra woensdag weten naar aanleiding van berichtgeving in het AD. 

In het aangepaste wetsvoorstel van Dijkstra kunnen nabestaanden van overledenen voorkomen dat er een orgaandonatie plaatsvindt. Dezelfde aanpassing geldt voor voogden van wilsonbekwamen. Dijkstra hoopt dat nog voor de zomer de Kamer haar initiatiefwet zal behandelen.

In Nederland bestaat er een groot tekort aan donoren. Dijkstra denkt dat met het zogeheten Actieve Donor Registratiesysteem (ADR) het aantal potentiële donoren met een kwart zal toenemen. Door het ADR wordt iedere burger automatisch orgaandonor.

In de Tweede Kamer is al lang discussie over het aanpassen van het huidige beleid vanwege de lange wachtlijsten. In de huidige wetgeving is orgaandonatie alleen toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van de donor.

© Nationale Zorggids