Normal_umcg

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een nieuw prototype spreekklep ontwikkeld voor patiënten met strottenhoofdkanker. Sommige patiënten hebben een spraakklep nodig om te kunnen spreken maar in de praktijk wordt de bestaande klep nauwelijks gebruikt. De spreekklep blijkt niet goed te passen en laat tijdens het spreken snel los. Dit meldt het UMCG.

Patiënten met ernstige strottenhoofdkanker verliezen hun stembanden door de verwijdering van hun strottenhoofd. Via de opening in hun hals kunnen de patiënten ademen. Door de opening af te dichten, bijvoorbeeld met de hand, kunnen de patiënten toch nog spreken. Er bestaat al jaren een 'hands-free' spreekklep maar die wordt zelden gebruikt. De pleisters waarmee de klep op de huid geplakt wordt, passen niet goed bij de vorm van de hals. Ze laten snel los omdat tijdens het spreken bij de meeste spraakkleppen veel druk uitgeoefend moet worden.

Het UMCG heeft nu een prototype spraakklep ontwikkeld met flexibele trechtervormige pleisters van siliconen. Deze blijven beter zitten en geven minder irritatie aan de hals. Ook werkt de klep juist door te sluiten bij het inademen in plaats van bij het uitademen. Zo kunnen patiënten midden in een zin pauzeren en zelfs fluisteren. Verdere ontwikkeling van het prototype is nodig voordat de nieuwe spraakklep beschikbaar komt voor patiënten.

© Nationale Zorggids