Normal_vinger_prik_bloed_diabetes

Mensen met bijvoorbeeld reuma of griep blijken gevoeliger voor pijn dan gezonde mensen. Onderzoekers in het Radboudumc in Nijmegen hebben voor het eerst aangetoond dat mensen met een ontsteking sneller en meer pijn ervaren dan gezonde mensen zonder ontsteking. Dat meldt de Telegraaf.

Dit werd al eerder bewezen bij dieren. Voor het onderzoek werden gezonde mensen tijdelijk 'ziek' gemaakt door ze in te spuiten met een dode bacterie, waardoor een ontsteking werd uitgelokt. Vervolgens ondergingen de proefpersonen drie pijntesten met elektriciteit, druk en kou. Bij de zieke mensen bleek de pijndrempel aanzienlijk lager.

Hoogleraar Intensive Care Peter Pickkers: 'We hebben onderzocht wat iedereen herkent, maar nog niet bewezen was. Als je ziek bent en griep hebt kan je meestal niets hebben en is de minste aanraking al pijnlijk. Ook mensen met een ontstekingsziekte zoals reuma of MS zeggen daar last van te hebben. Nou: dat zit dus niet tussen de oren, maar het is ook zo! Er is relatie tussen ontsteking en pijn.'

© Nationale Zorggids