Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

Artsen van verschillende Nederlandse ziekenhuizen vinden dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op een verkeerde manier de infectiepreventie in ziekenhuizen probeert aan te pakken. De aanpassingen die de IGZ van ziekenhuizen verlangt gaan veel geld kosten, zeggen de artsen, en er is geen garantie dat deze aanpassingen resultaat hebben. Dit meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Het IGZ concludeerde na onderzoek dat Nederlandse ziekenhuizen de richtlijnen voor het tegengaan van ziekteverwekkers die resistent zijn voor antibiotica onvoldoende naleven. De Inspectie heeft opgeroepen de normen aan te scherpen en kondigde aan scherp toe te zien op naleving van de richtlijnen.

“De conclusies van de IGZ zullen in veel ziekenhuizen tot 'verbeteracties' leiden,” schrijven de artsen in NtvG. Dit lijkt op het eerste gezicht positief maar het kan ook negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van de gezondheidszorg. In een aantal ziekenhuizen is al berekend dat de koten van de door de IGZ gewenste aanpassingen aan de isolatiekamers honderdduizenden euro's zullen bedragen, zonder enige garantie dat de patiëntenzorg daardoor veiliger wordt.” Ook nemen de artsen het de IGZ kwalijk dat patiënten nu onterecht de indruk krijgen dat er nu in Nederlandse ziekenhuizen een onveilige situatie bestaat.

De artsen erkennen dat de opmars van antibioticaresistente bacteriën een bedreiging vormen en dat er in Nederlandse ziekenhuizen ruimte is voor verbetering in de preventie. De Inspectie kijkt echter teveel naar de uitvoering van richtlijnen zonder te onderzoeken in hoeverre deze maatregelen de veiligheid voor patiënten verbeteren, zeggen de artsen. Zij roepen de IGZ daarom op om in overleg met de beroepsgroepen objectieve en voor de patiëntveiligheid relevante richtlijnen te formuleren.

©Nationale Zorggids