Normal_balans_factuur_rekening

(Novum) - Ziekenhuizen worden volgend jaar mogelijk gekort op hun budget van enkele honderden miljoenen euro's omdat ze in 2012 meer hebben uitgegeven dan was afgesproken met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en zorgverzekeraars. Dat meldt De Telegraaf maandag op basis van bronnen in Den Haag.

Over de hoogte van de overschrijding is nog weinig te zeggen, volgens de bronnen. De ziekenhuizen, het ministerie en accountants soebatten nog over de boekhoudregels waaraan de ziekenhuizen zich hadden moeten houden.

Sinds 2011 is het voor minister Edith Schippers (VVD) mogelijk om toekomstige budgetten te korten als ziekenhuizen het afgesproken bedrag overschrijden. In 2012 was het budget vastgesteld op ruim zeventien miljard euro, schrijft de krant.

Het duurt enkele jaren voordat er duidelijkheid komt over de zorgkosten omdat ziekenhuizen hun rekeningen vaak laat indienen bij verzekeraars. In de laatste Miljoenennota werd daarom niets gezegd over de zorgkosten in 2012. In die begroting was al wel tweehonderd miljoen euro extra ingeboekt. Daar komt nog een bedrag van 267 miljoen euro bij als compensatie voor de ziekenhuizen voor het overstappen naar een nieuwe manier van bekostigen, aldus de krant.