Centraal station Amsterdam

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst van Amsterdam heeft de bewering dat de vervuiling van metrostations een bedreiging vormt voor de volksgezondheid en veiligheid ontkracht. Het Amsterdamse openbaarvervoersbedrijf GVB waarschuwde hiervoor op dinsdagochtend. Sinds half maart houdt de schoonmaakbranche, en dus ook de GVB, al acties en stakingen. Dit meldt het Parool. 

Volgens de GGD hoeft de passagier zich nergens zorgen over te maken. Hoewel de GVB staakt, ruimen ze wel troep op die een direct gevaar vormt voor de gezondheid en veiligheid van reizigers, zoals bloed, urine en glas. Het gevaar komt dan ook niet van deze troep. Op dinsdag zei de GVB: “De ophopende rommel zorgt nu ook voor schimmels, bacteriën en ongedierte. Vooral onder de grond, waar de lucht wordt rondgepompt, zijn schimmels en bacteriën heel ongezond.”
 
De GGD zei in reactie op deze uitspraak: “Zoals de GVB het doet voorkomen dat er gevaarlijke schimmels en bacteriën door de lucht dwalen, is gewoon niet waar. Zolang je niks aanraakt, is er niks aan de hand.” Mocht een reiziger toch in aanraking komen met de troep, dan adviseert het GGD om de handen te wassen. 
 
© Nationale Zorggids