Normal_tweede_kamer

In de behandeling van de fraudezaak van het St. Antonius-ziekenhuis heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) niet volgens de geldende regels gehandeld. De zaak had aan het Openbaar Ministerie (OM) voorgelegd moeten worden, dat blijkt uit antwoorden van minister Schippers (VWS) en Opstelten (Justitie), zo meldt de Volkskrant naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

Het protocol stelt dat de NZa het plan om een boete op te leggen bij het OM had moeten aanmelden. Hoewel vorige week nog gesuggereerd werd dat de zaak in overleg met het OM was uitgevoerd, erkennen de bewindslieden inmiddels dat dit niet zo is. Volgens de ministers komt dit door een 'in de praktijk gegroeide werkwijze' waarin Justitie niet meer altijd het laatste woord heeft over de aanpak van strafbare feiten. 
 
Begin dit jaar kreeg het St. Antonius een boete van ruim 2 miljoen euro opgelegd in verband met declaratiefraude van 25 miljoen. Het ziekenhuis kon uiteindelijk niet strafrechtelijk vervolgd worden omdat er in strijd met protocollen en regelgeving werd gehandeld.
 
De Tweede Kamer debatteert vandaag over de zaak.
 
© Nationale Zorggids